Waarom wijnen uit verschillende landen proeven zo leuk is

Drink jij graag wijn? Dan heb je vast al eens ontdekt dat vrijwel alle wijnen anders smaken. Zelfs een wijn met min of meer dezelfde naam, lijkt toch steeds een andere smaak te hebben. Dat komt doordat een wijn zijn smaak niet alleen ontleent aan het soort druif dat er is gebruikt bij het maken ervan, maar ook aan de streek waar hij vandaan komt. Daardoor is het extra leuk om verschillende wijnen uit verschillende landen en streken te proberen, en al drinkend de verschillen te ontdekken.

De makkelijkste manier om een wereldreis te maken

Het leuke aan al die verschillende smaken uit verschillende streken, is dat je op deze manier heel gemakkelijk een ‘wereldreis’ kan maken. Niet in de klassieke zin van het woord, daar hebben we nu eenmaal niet allemaal zo maar even tijd en geld voor, maar wel als het gaat om smaken.

Je kunt namelijk wijn kopen uit verschillende landen, en zo voor je gevoel de hele wereld over gaan. Probeer eens te ontdekken wat de verschillen zijn tussen een wijn gemaakt van dezelfde druif, maar afkomstig uit een ander deel van de wereld. Zeker tussen landen die verschillende klimaten hebben zal je flinke verschillen kunnen ontdekken. Onder invloed van zonlicht maken druiven namelijk suikers aan. Krijgt een druif meer zon, dan zitten er ook meer suikers in. Deze worden er tijdens het maken van de wijn vaak uit gehaald, maar er blijft altijd een deeltje achter in de wijn. Hoe hoger het suikergehalte van de druif is, des te meer er ook achterblijft uiteindelijk. Daarom zijn wijnen uit streken met meer zon vaak ook zoeter van smaak. Je proeft de zon er als het ware in terug!

Je ontdekt de smaakverschillen

Wil je je verder verdiepen in de smaakverschillen die tussen verschillende wijnlanden bestaan? Dan is het leuk om eens verschillende wijnen te kopen die allemaal dezelfde druif als basis hebben. Een goede Merlot wijn, bijvoorbeeld. Alhoewel de Merlot druif van oorsprong frans is, kom je hem nu over de hele wereld tegen. Ga eens op zoek naar zoveel mogelijk Merlot wijnen uit verschillende landen, en laat de ontdekkingsreis beginnen.

Juist op deze manier kun je namelijk ontdekken wat verschillende klimaten, maar ook verschillende gebruiken omtrent het produceren van wijn met de smaak van het uiteindelijke product doet. Je hoeft geen wijnkenner te zijn om de verschillen te ontdekken, en je hoeft ze ook echt niet allemaal te kunnen benoemen. Het is simpelweg een leuke manier om op smaakgebied de wereld over te reizen, en steeds weer wat nieuws te ontdekken.

Aanbevolen Artikelen