Waarom staan mannen altijd bij de barbecue?

We zitten midden in het barbecueseizoen. In veel achtertuinen ruiken we de heerlijke barbecuegeur. Niets is fijner dan buiten eten met deze zomerse temperaturen. De tuintafel is gedekt en het is tijd om te genieten van al het lekkers wat op de barbecue ligt. Kortom, een ideale zomeravond. Maar wie bereidt de hamburgers, kippenpoten en vis eigenlijk? Is het jou ook opgevallen dat dit in 99,9% van de gevallen een man is? Waarom is barbecueën eigenlijk een mannending?

Een mannending

Vrouwen zijn echte keukenprinsessen, maar mannen hebben meestal de regie over de barbecue. Ze grillen het lekkerste vlees en vis voor familie en vrienden en de vrouwen zijn bezig met de bijgerechten of genieten van een stokbroodje onder het genot van een drankje. Mannen staan dan ook vaak vol zelfvertrouwen achter de barbecue. Dit is ‘hoe het hoort’ en we weten niet anders dan dat de man bij de barbecue staat. Vaak omringd door andere mannen die uitgenodigd zijn voor de barbecue. Daarbij is het, mede door onze cultuur, ook zo gegroeid en is een man in zijn element als hij met een biertje in z’n hand vlees aan het grillen is. Als je gaat barbecueën heb je ook te maken met warmte, houtskool en barbecuegereedschap. Vrouwen houden niet van dit ‘gevaar’, terwijl mannen dat juist interessant vinden.

Mannelijke activiteiten

Mannen vinden het leuk om een barbecue te verzorgen. Het draait hier om het typische ‘oergevoel’. Zodra mannen met lappen vlees bij de barbecue staan, voelen ze zich weer ‘oer’. Dit gevoel wordt vaak versterkt door andere mannelijke activiteiten, zoals het drinken van bier. Vaak gebeurt dit in gezelschap van andere mannen. Tijdens een barbecue hebben mannen weer wat meer tijd voor elkaar, ontstaan de leukste gesprekken en komen oude herinneringen weer boven.

Waar barbecueën?

Meestal vindt een barbecue plaats in de (achter)tuin. Maar regelmatig kiezen mensen ervoor om hun barbecue mee te nemen en op een andere plek te barbecueën. Denk bijvoorbeeld aan het park of het strand. Bijna overal kan je barbecueën in het openbaar, maar vaak moet je wel gebruik maken van de speciale barbecuezones. Zorg dat je geen overlast veroorzaakt en er mag geen sprake zijn van gevaar. Weet je op welke plek je de barbecue wilt aansteken? Dan kan je je starten met de voorbereidingen. Haal al het eten en drinken in huis en vul je koeltas met al het lekkers. Laat koeltassen bedrukken met een naam of een leuke tekst en verras de echte barbecue-liefhebbers. Ook tasjes bedrukken is een goed idee, aangezien je ook je picknickkleed, borden, bestek, servetten en andere accessoires wilt meenemen.

Aanbevolen Artikelen