Auto verkopen? Hier moet je rekening mee houden

Is het tijd om voorgoed afscheid te nemen van jouw auto? Balen, maar waarschijnlijk niet zonder reden. Toch is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken wanneer jij jouw auto gaat verkopen. Hieronder zetten we het voor je op een rijtje.

1. Bepaal de waarde van jouw auto

Voordat je jouw auto te koop gaat zetten, is het belangrijk om een redelijke prijs vast te stellen. Waarschijnlijk krijg je er niet meer zo veel geld voor terug als waar je ‘m voor gekocht hebt, maar doe wel research wat er voor zo’n gemiddelde auto wordt gevraagd. Houd daarbij rekening met het bouwjaar, de kilometerstand en de kleur. Vertel bovendien het eerlijke verhaal waarom je hem wegdoet. Als jouw auto wat mankementen heeft, bereid de koper hier dan op voor en lieg hier vooral niet over.

2. Bereid je voor op de verkoop

Oké, het moment is daar: jouw auto staat te koop. Wellicht staat er zelfs al een bezichtiging gepland. Spannend, maar het treft ook de nodige voorbereidingen. Zo is het belangrijk om jouw auto eens een poetsbeurt te geven. Maak natuurlijk de buitenkant spic en span, maar vergeet ook de binnenkant niet. Haal persoonlijke spullen weg en maak ook even de velgen schoon. Daarnaast kun je het onderhoudsboekje alvast klaarleggen. Alles voor een goede verkoop!

3. Auto overschrijven

Yes, jouw auto is verkocht! Nu moet er het een en ander geregeld worden. Zo moet jouw auto overgeschreven worden op de naam van de koper, en jij moet een vrijwaringsbewijs krijgen. Maar, hoe werkt het overschrijven? Je geeft het kentekenbewijs aan de koper en deze gaat hiermee naar een kentekenloket. Hier krijgt de koper het vrijwaringsbewijs en deze moet aan jou worden overhandigd. Het vrijwaringsbewijs is een briefje waarop staat dat jij niet meer de eigenaar bent van de auto. Vanaf dat moment kun je ook jouw autoverzekering stopzetten.

4. Nieuwe auto kopen

Het moment is aangebroken dat de nieuwe eigenaar wegrijdt in jouw auto. Wellicht is dit ook we het moment om op zoek te gaan naar een nieuwe auto. Zet al jouw wensen bij elkaar en ga op zoek naar jouw droomauto. Heb je jouw droomauto gevonden? Maak een proefrit, check of de kilometerstand reëel is en controleer of de auto op op tijd zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. Klopt dit allemaal en ben je razendenthousiast over deze auto? Dan moet je natuurlijk weer de auto laten overschrijven op jouw naam, maar ook weer een nieuwe autoverzekering afsluiten. Ga op zoek naar de meest goedkope autoverzekering door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. De premies kunnen namelijk onderling nogal verschillen.

Aanbevolen Artikelen