5 redenen waarom je je smartphone uit het raam zou moeten gooien

Steeds meer mensen ruilen hun fancy smartphone in voor een ‘oud’ model waarmee je alleen kunt bellen en sms’en (en die tevens een val van een gebouw kan overleven), maar waarom? Smartphones maken dingen gemakkelijker, verbeteren ons leven en geven ons direct toegang tot vrijwel alles wat we willen en nodig hebben. Toch zijn er flink wat voordelen aan het dumpen van je smartphone. Laten we eens kijken!

Je wordt efficiënter

Hoe vaak zit je zelf niet op je telefoon om naar de laatste meldingen te kijken en deel te nemen aan zinloos praatjes op WhatsApp of Facebook Messenger. In plaats daarvan kun je beter, harder en efficiënter werken aan het huidige project of de promotie die je volgt. Laten we ook de ondernemer, of zakenman, overwegen. Hoe kan iemand de best mogelijke business runnen door onze tijd te verspillen met bladeren door afval op onze smartphones? Simpel gezegd stelen smartphones onze efficiëntie, onze aandacht en onze tijd, die productiever zou kunnen worden besteed aan ons werk, onze business of onze algemene levensdoelen.

Je stopt een serieuze verslaving

Zoals je misschien opmerkt als je gewoon op straat loopt, op je werk, in het ouderlijk huis of wanneer je uit eten bent, kunnen mensen hun smartphones niet met rust laten. Het lijkt een extra ledemaat voor hen te zijn dat ze niet kunnen loslaten. Ze bereiken obsessief voor hun portemonnee en kwijlen geestelijk bij de gedachte aan nieuwe meldingen of nieuws. Er is voldoende bewijs dat tools zoals de smartphone de dopamineniveaus in de hersenen beïnvloeden – een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij de vorming van verslaving. Hoe kun je weten of je verslaafd bent of niet als je nooit probeert te stoppen? Zie hoe je brein reageert als je een dag zonder je smartphone doorbrengt!

Je hebt meer geduld en focus

Wanneer je je smartphone uit het raam gooit, blijf je over met een grotere aandachtsspanne. De smartphone kweekt een verwachting voor onmiddellijke bevrediging die, terwijl hij groot is in het moment, overloopt in de rest van je leven en de hoeveelheid geduld en focus die je hebt voor andere dingen vermindert.

Je verbetert je sociale vaardigheden

Wanneer mensen hun smartphones constant gebruiken, trainen ze ongewild hun neuroplastische hersenen om minder sociaal effectief te worden. Door dagelijkse interacties van aangezicht tot aangezicht te vermijden en in toenemende mate gebruik te maken van tekst en een scherm om te communiceren, worden we sociaal zwakker en ervaren we zelfs verhoogde sociale angst wanneer we wel moeten communiceren. Personen zonder smartphones hebben meer zelfvertrouwen en genieten meer van sociale interacties.

Je doet leukere dingen

Vroeger zat ik vaak thuis en tikte ik door mijn smartphone. Het was gemakkelijk, leuk en bevredigend. Dus waarom zou je dat opgeven, zou je je kunnen afvragen? Sinds ik mijn smartphone in een openbare prullenbak gooide, werd ik gedwongen om positieve manieren te verzinnen om mezelf te vermaken en mijn tijd te vullen. Of dat nu naar de sportschool gaan is, naar sociale evenementen, productief zijn, gitaar spelen of gewoon het huis uit gaan, ik kan nu niet terugvallen op mijn smartphone als een verveling-apparaat. Dit doet wonderen!

Aanbevolen Artikelen