Welke verzekeringen heb ik nodig als ZZP’er?

Als ondernemer is het belangrijk om jezelf in te dekken tegen de risico’s waar je als tijdens het ondernemerschap mee te maken krijgt. Daarom is het slim om eens te kijken naar de verschillende soorten verzekeringen die er zijn, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp. Hiermee ben je gedekt bent voor eventuele schade die door of tijdens jouw werkzaamheden kan ontstaan. Wij zetten de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers hier voor je op een rij.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je tijdens jouw werkzaamheden schade aanricht ben jij hier als ondernemer verantwoordelijk voor. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een klus per ongeluk de spullen beschadigen van een opdrachtgever. Dit kan voor hoge kosten zorgen, al helemaal wanneer er juridische hulp ingeschakeld moet worden. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van een gerenommeerde verzekeringsmaatschappij als Unive voorkom je dat jouw onderneming in de financiële problemen komt. 

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering

Sommige beroepen kunnen door verkeerd advies vermogensschade veroorzaken tijdens een opdracht. Bijvoorbeeld een copywriter die een verkeerde tekst opstelt waardoor klanten in de problemen raken tijdens het gebruik van een product. Of een architect die een fout maakt waardoor een gebouw instort. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt tegen de aansprakelijkheid voor schade die kan ontstaan door beroepsfouten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een andere verzekering die aan te raden is als je zzp’er bent is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zelfstandig ondernemer heb je namelijk geen baas die jouw loon netjes doorbetaald wanneer je ziek bent of een ongeval hebt gehad. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan een perfect vangnet. Deze zorgt ervoor dat je een inkomen krijgt als je tijdelijk niet kunt werken. De hoogte van de premie die je betaald is onder andere afhankelijk van jouw leeftijd en van je beroep. 

Opstalverzekering en voorraadverzekering

Andere verzekeringen die interessant kunnen zijn voor zpp’ers zijn bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering voor juridische hulp of een opstalverzekering wanneer je een bedrijfspand hebt. Ook kan een voorraadverzekering handig zijn. Hiermee verzeker je de ingekochte voorraad van je bedrijf tegen schade en diefstal. Kijk goed naar de polisvoorwaarden om te zien wat er allemaal binnen de dekking van jouw specifieke verzekering valt. 

Aftrekbaar van de belasting

Goed om te weten: de premies verschillende verzekeringen voor zzp’ers, zoals die van de arbeidsongeschiktheidsverzekering, zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit kan met elkaar een aardig belastingvoordeel opleveren op jaarbasis en zorgt voor meer zekerheid voor jou en je onderneming.

Aanbevolen Artikelen