4 mogelijkheden om onder jouw leasecontract uit te komen

Wanneer je een auto leaset, sluit je een contract af voor een bepaalde periode. Lease je een auto voor 5 jaar? Dan betaal je iedere 60 maanden een vast bedrag om in het voertuig te mogen rijden. Als je tijdens de looptijd ontslagen wordt of gaat scheiden, wil je mogelijk onder het contract uit. Dit is mogelijk, maar veel mensen weten niet hoe dit werkt. Daarom zetten we hier 4 mogelijkheden om onder jouw leasecontract uit te komen op een rijtje.

1. Voeg een extra optie toe aan jouw leasecontract

Bij veel leasemaatschappijen kun je een extra optie toevoegen aan jouw contract. Deze optie komt van pas als je het maandbedrag door ziekte, overlijden ontslag of scheiding niet meer wilt of kunt betalen. Je kunt jouw leaseauto dan namelijk op ieder gewenst moment inleveren bij het bedrijf waar je het contract hebt afgesloten. Dit kan soms zelfs al in het eerste jaar. Je draait dan wel op voor eventuele schade en/of meer gereden kilometers. Let op: wanneer je deze optie aan jouw leasecontract toevoegt, gaat de prijs omhoog.

2. Gebruik maken van de afkoopregeling

Omdat de extra optie voor opzeggen geld kost, kiezen veel mensen ervoor om hem niet aan hun leasecontract toe te voegen. In dat geval is het een stuk lastiger om onder de overeenkomst uit te komen, maar onmogelijk is het niet. De meeste leasemaatschappijen werken namelijk met een afkoopregeling. Voordat je dit overweegt, wil je vast en zeker eerst weten hoeveel het afkopen van het contract je gaat kosten. Dit berekent een leasemaatschappij meestal aan de hand van de looptijd en leaseprijs. Als jouw contract nog geen jaar loopt, kun bij de meeste leasemaatschappijen nog geen gebruik maken van de afkoopregeling.

3. Laat je contract overnemen

Wanneer je jouw private lease automaat voor het einde van jouw contract in wilt leveren, kun je het leasecontract afkopen. Zie je dit niet zitten? Ga dan op zoek naar iemand die het contract van je over wil nemen. Dit behoort bij de meeste leasemaatschappijen tot de mogelijkheden. Voordat een contract overgenomen kan worden, wordt er eerst een kredietcheck uitgevoerd. Als deze positief is, mag een leasemaatschappij het contract wijzigen of overzetten naar iemand anders. Omdat een leasemaatschappij hier tijd en moeite aan moet besteden, betaal je er eenmalig een bedrag voor.

4. Deel de auto met anderen

Heb je nog maar een jaartje te gaan? Dan vind je het misschien zonde om jouw private lease contract op te zeggen. In dat geval kun je overwegen om de auto te delen met anderen. Iedereen met een geldig rijbewijs mag in principe in jouw auto rijden. Om de kosten te drukken, kun je de gebruiker vragen om voor ieder ritje te betalen. Vergeet niet dat jij altijd verantwoordelijk blijft voor de auto.

Aanbevolen Artikelen