Het is geen geheim dat seks heel leuk kan zijn. Maar hoewel het plezierig kan zijn, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je moet maken als je besluit om seksueel actief te worden. Een van de belangrijkste dingen om over na te denken zijn de mogelijke gevolgen van onbeschermde of onveilige seks. Lees verder om meer te weten te komen over wat er kan gebeuren als je niet alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen neemt, en waarom fun met condoom prima mogelijk is!
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) en Infecties (soa’s).
Een van de ernstigste risico’s van onveilige seks is het oplopen van een SOA of soa. Deze infecties kunnen variëren van irritant en ongemakkelijk, zoals een schimmelinfectie, tot dodelijk, zoals hiv of aids. Sommige SOA’s en soa’s hebben geen zichtbare symptomen, waardoor ze moeilijk te ontdekken zijn tot het te laat is. Daarom is veilige seks – het gebruik van condooms en andere vormen van anticonceptie – zo belangrijk.
Onbedoelde zwangerschap
Een ander risico van onbeschermde seks is een onbedoelde zwangerschap. Dit kan zelfs gebeuren als je voorbehoedsmiddelen gebruikt zoals de pil of de pleister; ze zijn niet 100% effectief in het voorkomen van zwangerschap bij elk gebruik. Als je toch zwanger wordt, zijn er verschillende opties beschikbaar, zoals adoptie of abortus; maar deze beslissingen brengen hun eigen fysieke en emotionele risico’s met zich mee die zorgvuldig overwogen moeten worden voordat je een beslissing neemt over wat het beste is voor jou en je partner(s).
Emotionele problemen en trauma’s
Onbeschermde seks hebben kan ook leiden tot emotionele littekens en trauma’s door gevoelens van schuld of spijt na het vertonen van risicovol gedrag. Het kan ook leiden tot gevoelens van angst en bezorgdheid als iemand een SOA oploopt zonder het meteen te beseffen omdat hij het gebruik van bescherming tijdens de geslachtsgemeenschap heeft overgeslagen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen fouten maakt en dat er niets mis is met het zoeken van hulp als dat nodig is om eventuele negatieve emoties na risicovol gedrag te verwerken.
Gebruik bescherming
Condooms zijn een van de meest effectieve manieren om je te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en ongeplande zwangerschap. En wil je het echt persoonlijk maken, dan is het bedrukken van condooms zelfs een optie! Ze moeten elke keer dat twee mensen seksuele activiteit ontplooien worden gebruikt en na elk gebruik worden verwisseld. Bovendien is het belangrijk op te merken dat condooms van natuurlijke materialen zoals lamsvel geen bescherming bieden tegen SOA’s, dus zorg ervoor dat je latex condooms gebruikt voor extra bescherming.
Communiceer openlijk
Communicatie is de sleutel tot veilige seks. Beide partijen moeten zich op hun gemak voelen om hun seksuele geschiedenis en voorkeuren te bespreken, evenals eventuele zorgen die ze hebben over veilige seks. Wees eerlijk tegen elkaar over wat je wilt van een seksuele ervaring en zorg ervoor dat iedereen zich gerespecteerd voelt door open en eerlijk tegen elkaar te zijn tijdens het hele proces.
Conclusie:
Uiteindelijk moet veilige seks altijd je prioriteit zijn bij de beslissing of je al dan niet seksuele activiteiten met iemand anders onderneemt. Met dit in gedachten is het belangrijk om te weten welke soorten voorbehoedsmiddelen beschikbaar zijn, hoe ze werken, en hoe effectief ze werkelijk zijn in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen of SOA’s, voordat je seksuele activiteiten met iemand anders onderneemt. Goed geïnformeerd zijn helpt zowel je lichamelijke gezondheid als je geestelijk welzijn te beschermen, zodat je plezierige consensuele ervaringen kunt hebben zonder zorgen of spijt!