Leren omgaan met je geld

Geld is waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen in het leven. Want wat kan je zonder geld? Tegenwoordig kun je nergens komen zonder geld en kan je geen toekomst opbouwen zonder geld. Avondjes uiteten, kleding shoppen, een huis kopen of ergens heen rijden. Alles kost geld. Leren omgaan met geld kan nogal een klus zijn voor een aantal mensen. In dit artikel worden een aantal tips gegeven hoe je om kan gaan met geld. 

Check je vaste uitgaven

Je kijkt normaal niet naar je vaste uitgaven op je bankrekening. Toch is het goed om dit soms te checken. Het kan namelijk zo zijn dat je maandelijks voor iets betaalt wat je eigenlijk niet nodig hebt. Verder kan je ook kijken of je je vaste uitgaven ook lager kan maken door bijvoorbeeld naar deals te kijken. Sommige energieleveranciers hebben namelijk goedkopere deals dan de leverancier waar je nu bij zit. Als je je ooit hebt ingeschreven voor de loterij kan het zijn dat je nog steeds maandelijks hiervoor betaalt. Bedenk je goed of je dit wilt blijven doen of dat je liever dat geld voor iets anders spaart. 

Geen onnodige risico’s nemen

Als je niet veel geld hebt om uit te geven dan is het handig om geen onnodige risico’s met geld te nemen. Je kunt je geld bijvoorbeeld investeren in cryptomunten of in aandelen van een bedrijf, maar hier zitten wel risico’s aan vast. Deze risico’s kan je nemen als je veel geld hebt, maar ga dit niet doen met geld dat je eigenlijk niet kan uitgeven. Verder is het risicovol om bijvoorbeeld te gokken. Met online gokken weet je namelijk niet of je geld wint of juist verliest. Gokken is leuk om te doen als je geld genoeg hebt en als je je geld kunt besteden aan gokken. Doe dit niet met geld dat je eigenlijk beter aan andere dingen kan uitgeven. Als je wilt online gokken Nederland doe dit dan strategisch en gebruik je hersenen en niet je emoties.

Hulp inschakelen

Als je het moeilijk vindt om zelf te leren omgaan met geld kan je altijd hulp inschakelen. Je kunt bijvoorbeeld een budgetcoach inhuren. Een budgetcoach moet jou ondersteunen met je geldzaken maar moet niet alles voor je regelen. Een budgetcoach doet bijvoorbeeld je helpen met het invullen van geldformulieren of doet je inkomsten en uitgaven uitzoeken, doet een overzicht maken van je schulden en een eventuele schuldhulpverlening regelen. Zorg dus dat je zelf je geldprobleem inziet en op tijd voor hulp vraagt. Budgetcoaches via de gemeente zijn vaak gratis. 

Dus ben je aan het worstelen met je gelduitgaven? Lees dan bovenstaande tips door en zorg dat je je geldzaken weer op orde krijgt.

Aanbevolen Artikelen