Hoe kom je erachter welke soort(en) koffie je het liefst drinkt?

Het is heerlijk om een goede kop koffie te drinken. Maar daarbij is het uiteraard wel van belang om te weten hóé jij je koffie het liefst drinkt. Iedereen heeft weer een eigen voorkeur qua smaak! Om tot jouw ultieme kopje koffie te komen, is het zaak om verschillende opties uit te proberen. Hier kun je allemaal aan denken!

Verschillende merken uitproberen

Wist je dat er veel verschil kan zitten in de smaak van koffie van verschillende merken? Probeer op zoek te gaan naar het koffiemerk dat het best bij jou past. De beste manier om hierachter te komen: proeven maar! Heb je bijvoorbeeld al eens koffie van Dolce Gusto gedronken? Om maar een voorbeeld te noemen. Een andere optie is Lavazza koffie. En zo zijn er nog veel meer koffiemerken om te testen. Het is een idee om direct koffie van verschillende merken in huis te halen, zodat je ze snel na elkaar uit kunt proberen. Zie het als een proeverij!

Type koffie

Je kunt koffie op allerlei manieren bereiden: zo krijg je de verschillende koffietypes. Een espresso smaakt immers heel anders dan een filterkoffie. Ga ook binnen dit spectrum op zoek naar jouw voorkeuren. Het is uiteraard goed mogelijk dat je fan bent van verschillende soorten bereidingen. Wellicht begin je de dag graag met een espresso, maar kies je later op de dag voor een filterkoffie of een koffie met melk.

Smaakvoorkeur: fruit, chocolade, noten of kruiden?

Ook het gebied waar de koffie vandaan komt, heeft invloed op de smaak. Hoewel het om minimale verschillen gaat, is dit zeker merkbaar als je de koffie met aandacht drinkt. Zo is koffie uit Afrika fruitig van smaak. Voor een chocolade- of notensmaak kies je voor koffie uit Zuid-Amerika. Mocht je voorkeur uitgaan naar kruidige koffie, dan zit je goed met koffie uit Azië. Let dus niet enkel op het koffiemerk en het type koffie, maar ook op de afkomst van de koffie. Dit staat vaak op de verpakking vermeld – en anders kun je het opzoeken.

Arabica of robusta

Nog een verschil om op te letten: gaat het om arabica of robusta koffie? Je kunt stellen dat koffie met arabicabonen een ronde, verfijnde smaak heeft. Koffie met robustabonen is juist krachtiger en sterker van smaak. Mocht je liever voor een middenweg kiezen, dan kun je denken aan een blend.

Single origin of blend

Hier komt dus ook het onderdeel single origin of blend om de hoek kijken. Bij een blend zijn koffiesoorten uit verschillende locaties samengebracht, tot een smakelijk geheel. Maar je kunt ook voor single origin koffie kiezen, afkomstig van één locatie. Dit laatste is bijvoorbeeld belangrijk als je op zoek bent naar een specifieke smaak, zoals fruit of chocolade – waar we het hierboven al over hadden. Het zijn essentiële verschillen in de zoektocht naar je favoriete koffie.

Aanbevolen Artikelen