4 tips voor het opruimen van je huis

Ben jij ook zo’n iemand die het opruimen van je huis iedere keer weer uitstelt? Begrijpelijk, want soms is het ook moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Vooral wanneer je de gewoonte hebt om veel spullen om je heen te verzamelen. Zie jij er tegenop om aan die opruimklus te beginnen? Gebruik dan de tips in dit artikel om het een stuk makkelijker voor jezelf te maken!

Spullen weggooien

Een eerste stap in het scheppen van orde in de chaos is het weggooien van spullen die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt. Ga je spullen bij langs en vraag jezelf af of je het de laatste tijd hebt gebruikt en het de komende tijd nog snel zou gebruiken. Wanneer het antwoord op beide vragen ‘nee’ is kun je overwegen om het weg te gooien of weg te geven. dit scheelt weer in een later stadium van het opruimproces.

Dozen kopen

Tijdens het opruimen is het makkelijk om verschillende dozen op maat bij de hand te hebben. Zo weet je zeker dat de spullen die je wil opbergen een plek zullen krijgen. Het is ook fijn wanneer je opbergdozen er allemaal hetzelfde uitzien, zodat ook je zolder of je garage een nette uitstraling behoudt. Bekijk dan van tevoren welke spullen je in dozen wil opbergen en meet ze eventueel op zodat je zeker weet dat het past. Vervolgens kun je de dozen bestellen en kun je aan de slag wanneer ze binnen zijn!

Spullen sorteren

Maak het jezelf makkelijk en sorteer de spullen die je wil opruimen. Door ze te sorteren zal het makkelijker voor je zijn om de spullen een logische plek te geven. Kies dan bijvoorbeeld voor categorieën als ‘hobby’, ‘keuken’, of ‘gereedschap’. Wat ook kan helpen is om je spullen te sorteren op relevantie. Maak een stapel met spullen die je wil houden, een stapel met spullen die je wil weggooien en een stapel met spullen die je misschien nog aan je familie of vrienden kunt geven.

Verschillende etappes

Wanneer er heel veel opgeruimd dient te worden is het verstandig om het in verschillende etappes te doen. In één keer alles opruimen kan erg ontmoedigend werken, omdat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Stel dan voor jezelf realistische doelen, zoals een halve dag opruimen of het bijvoorbeeld per kamer aan te pakken. Op die manier maak je het voor jezelf een stuk fijner.

Extra tip: heb je een kamer opgeruimd? Maak het daar dan gelijk schoon; dit stimuleert je om de ruimte in de toekomst netjes en schoon te houden. Succes!

Aanbevolen Artikelen