Waarom hebben mannen meer gehoorverlies en wat kunnen ze doen?

Gehoorverlies is een veelvoorkomend probleem waar miljoenen mensen wereldwijd last van hebben. Interessant genoeg blijkt uit onderzoek dat mannen vaker last hebben van gehoorverlies dan vrouwen. Dit verschil roept natuurlijk vragen op: waarom hebben mannen vaker gehoorverlies en wat kun je doen om dit te voorkomen of te verminderen? We hebben het voor je uitgezocht! 

Oorzaken van gehoorverlies bij mannen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er vaker gehoorverlies bij mannen kan optreden. Een van de belangrijkste redenen voor het hogere percentage gehoorverlies bij mannen is blootstelling aan harde geluiden. Mannen werken op plekken waar ze worden blootgesteld aan luide machines, zoals in de bouw en fabrieken. Langdurige blootstelling aan deze geluiden kan leiden tot blijvende gehoorschade. Ook nemen mannen over het algemeen vaker deel aan activiteiten waarbij harde geluiden aanwezig zijn. Denk hierbij aan het bijwonen van concerten, motorsporten en het gebruik van elektrische gereedschappen. Zeker als je geen gehoorbescherming draagt, kan dit gehoorverlies betekenen. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat hormonale verschillen tussen mannen en vrouwen een rol kunnen spelen. Sommige studies tonen aan dat oestrogenen, de vrouwelijke geslachtshormonen, een beschermend effect kunnen hebben op het gehoor. Dit kan een reden zijn waarom vrouwen minder vaak gehoorverlies oplopen dan mannen. Ook bepaalde medische aandoeningen en medicijngebruik komen vaker voor bij mannen en kunnen gehoorverlies veroorzaken. Als voorbeeld: hoge bloeddruk en diabetes zijn aandoeningen die gekoppeld worden aan gehoorverlies en komen vaker voor bij mannen.

Gevolgen van gehoorverlies

Gehoorverlies heeft een aanzienlijke impact op je leven. Het kan leiden tot communicatieproblemen, sociale isolatie en zelfs depressie. In een werkomgeving kan gehoorverlies ook voor veiligheidsrisico’s zorgen. Het is dus cruciaal voor mannen om zich bewust te zijn van hun risico op gehoorverlies en preventieve maatregelen te nemen. Wanneer je merkt dat je gehoor minder lijkt te worden of je krijgt last van een piep in je oren, raden we je aan om een gehoortest te doen. Om de drempel te verlagen om te laten testen, kun je een gehoortest online met geluid doen. 

Preventie van gehoorverlies

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt doen om gehoorverlies te voorkomen. Als je gehoor eenmaal beschadigd is, is dit niet meer te genezen. Je kunt een gehoorapparaat aanpassen, maar je zult de rest van je leven een gehoorapparaat moeten gebruiken om te kunnen horen. Je gehoor beschermen is dan ook erg belangrijk. Dit kun je op verschillende manieren doen.  Het dragen van oordopjes of oorbeschermers is essentieel bij blootstelling aan harde geluiden. Dit geldt niet alleen voor de werkplek, maar ook voor activiteiten zoals concerten, festivals en motorsporten. Probeer de tijd die je doorbrengt in lawaaierige omgevingen te beperken. Als je niet aan het lawaai kan ontsnappen, zorg er dan voor dat je regelmatig pauzes neemt in een stille omgeving om je oren rust te geven. Als je merkt dat je gehoor achteruitgaat, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Hoortoestellen en andere hulpmiddelen kunnen aanzienlijk helpen bij het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met gehoorverlies.

Aanbevolen Artikelen