Na de seks direct slapen? Een absolute misser, blijkt uit onderzoek

We weten (als het goed is) allemaal dat voorspel een enorm belangrijk deel is van goede seks. De heerlijke momenten vóór de geslachtsgemeenschap kan een paar minuten tot een paar uur duren. Maar hoe zit het naspel, of beter gezegd: de tijd ná de seks?

De intieme tijd ná de seks zorgt voor een flinke boost van je algehele seksuele tevredenheid

Een deel van seks kan ook het meest over het hoofd worden gezien: de verwaarloosde sensatie van afterplay. Wanneer de gevoeligheid hoog is en fysieke intimiteit wordt aangemoedigd, kan de incorporatie van afterplay je algehele tevredenheid een flinke boost geven. Vooral vrouwen hebben namelijk behoefte aan meer dan alleen seks en een orgasme.

Waarom is afterplay zo speciaal?

Twee belangrijke componenten: vermoeidheid en gebrek aan begrip. James Halpern en Mark A. Sherman schreven in 1979 ‘Afterplay: The Key to Intimacy’ waarin ze keken naar 264 Amerikaanse mannen en vrouwen. De meerderheid viel in slaap binnen een uur na seks en de rest was ontevreden over hun ervaringen na de seks. De deelnemers die wel genoten van afterplay met hun partners waren het erover eens dat het rechtstreeks verband hield met het geluk in hun relatie.

“Paren zouden altijd afterplay moeten beoefenen. Je zou daar niet op moeten besparen”, zegt Gigi Engle, schrijfster en seksueel voorlichtster. “Ik weet dat het misschien niet het meest spannende deel van een rollenspel- of bondagescene is, maar het is ongelooflijk belangrijk. Afterplay is een essentieel onderdeel van seksuele ervaring, vooral wanneer die ervaring nieuw, kinky of op enige manier buiten de comfortzone van één of meer personen is”.

Dus… wát is afterplay?

Het hoeft niet altijd meer seks te zijn. Afterplay is er in de vorm van knuffelen, samen een bad nemen, knuffelen, zoenen of gewoon aanraken. Ja, meer liefkozen en meer geslachtsgemeenschap is altijd een optie, maar het hoeft niet zo te zijn. De momenten na seks zijn momenten van kwetsbaarheid. Post-coïtale depressie is wanneer een partner zich leeg of ongelukkig voelt na geslachtsgemeenschap . Afterplay is belangrijk in situaties zoals deze, omdat het de partner geruststelt door aanraking en intimiteit. Een natuurlijk afrodisiacum zouden jou en je partner best eens in de mood kunnen krijgen voor wat sensuele afterplay!

Waarom is afterplay belangrijk voor koppels?

Afterplay zorgt voor een sterke band tussen koppels. Omdat mannen snel geneigd zijn in slaap te vallen na hun geslachtsgemeenschap, zal hun verlangen om een emotionele band te creëren – en alert te blijven voor hun partner – zorgen voor een fysieke en gezonde band.

Gigi Engle zegt dat “Afterplay (of naspel) de intimiteit van een koppel absoluut kan vergroten, omdat beide partners hierdoor opnieuw kunnen verbinden na wat vaak een emotioneel (maar leuk!) seksueel avontuur kan zijn.”

Een onderzoek uit 2014 wees uit dat koppels die deelnemen aan post-coïtale affectie “grotere seksuele tevredenheid” melden. “Het proberen van nieuwe erotische dingen vereist vertrouwen en het opbouwen en behouden van dat vertrouwen is van cruciaal belang. Naspel stelt je in staat om afstand te nemen van welke fantasie of games je ook speelt om je partner eraan te herinneren dat je er voor hen bent”, zegt Engle.

Aanbevolen Artikelen